Kuchnia

Na ostro!

Kartofle hasselback po góralsku

Składniki
6-8 sztuk dużych kartofli (lub po jednym na jedną osobę)
50 g rozpuszczonego masła
ząbek czosnku – przeciśnięty przez praskę
sól, pieprz – po około pół łyżeczki
pół łyżeczki tymianku
60-80 g tartego drobno oscypka (około 10 g na jednego kartofla)
żurawina lub borówka do podania

Wykonanie
Kartofle porządnie wyszoruj pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikami papierowymi.
Natnij kartofle w cienkie plasterki – uważaj, aby nie przekroić ich do końca, bo się rozpadną
(aby sobie pomóc, możesz ułożyć z dwóch stron kartofla łyżki o grubszych trzonkach, wtedy
kartofla natniesz tylko do wysokości łyżek).
Ułóż kartofle w naczyniu żaroodpornym (dno lekko posmaruj olejem).
Masło zmieszaj z czosnkiem, solą, pieprzem i tymiankiem – za pomocą pędzelka
silikonowego posmaruj kartofle doprawionym masłem.
Formę z kartoflami przykryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz je w 220 st. C przez
godzinę (jeśli kartofle są bardzo duże, to możesz piec je trochę dłużej).
Po godzinie kartofle odsłoń, posyp tartym oscypkiem i podpiecz przez kolejne 15 minut.
Podawaj kartofle na gorąco razem z dodatkiem żurawiny lub borówki.

Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 238 Tłuszcze: 10,1 g Węglowodany: 32,7 g Błonnik: 2,6 g Białka: 6,6 g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation