Kuchnia

Na ostro!

Makaron ze szparagami, szynką i serem.

Składniki
2 porcje
ok. 8 sztuk zielonych szparagów
100 g makaronu w kształcie rurek lub świderków
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy extra vergine
ok. 150 g miękkiego sera pleśniowego np. camembert lub sera tallegio lub sera koziego w roladce
80 g szynki parmeńskiej lub serrano (paczkowanej, cienko pokrojonej)
1 łyżka listków świeżego tymianku
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie
Odłamać twarde końce szparagów, łodygi dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Pokroić na około 4 cm kawałki.
Zagotować wodę w garnku, posolić, wrzucić makaron i ugotować al dente.
W międzyczasie na większej patelni podgrzać 2 łyżki oliwy extra vergine i zeszklić obrany i pokrojony na cienkie plasterki czosnek, dodać łyżkę oliwy oraz szparagi, doprawić solą i smażyć razem przez około 2 minuty. Dodać pokrojoną na kawałki szynkę i smażyć jeszcze przez około pół minuty, w międzyczasie dodać tymianek i świeżo zmielony czarny pieprz.
Wyłowić łyżką cedzakową makaron i przełożyć go bezpośrednio na patelnię (makaron nie musi być idealnie odcedzony), dodać pokrojony na kawałeczki ser i wymieszać, chwilę razem podgrzać aż ser się rozpuści. Polać łyżką oliwy i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation