Kuchnia

Na ostro!

Spaghetti z pomidorami, pieczonym bakłażanem i wędzoną mozzarellą.

2 porcje
250 g bakłażanów (2 nieduże)
800 g pomidorów
200 g makaronu spaghetti
oliwa
1 mała cebula, pokrojona w kostkę
ok. 20 g wędzonej mozarelli, startej na grubych oczkach
sól i swieżo mielony pieprz do smaku
kilka listków bazylii

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Bakłażany ponakłuwaj, połóż na ruszcie, wstaw na górną półkę i piecz, aż zmiękną a ich skórka się mocno przypiecze, kilkanascie minut. Możesz je równiez opalic nad ogniem, albo na grillu. Upieczone przekrój na pół, łyżką wyjmij miąższ, pokrój go na kawałki. Skórkę wyrzuć.

Pomidory obierz ze skórki (ponacinane zanurz na chwilę we wrzątku, skórka będzie łatwo schodzić) i grubo posiekaj.

Nastaw wodę na makaron i ugotuj go według instrukcji na opakowaniu.

Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę. Dorzuć posiekane pomidory i bakłażany. Duś, dopóki nie zmiękną i nie zaczną się rozpadać, około 15 minut. Jeśli chcesz, możesz sos zmiksować. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj z ugotowanym i odcedzonym makaronem.

Podawaj posypane startą wędzoną mozzarellą i listkami bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation