Kuchnia

Na ostro!

Kremowe ziemniaczki z pieczonym czosnkiem.

4 średnie ziemniaki ( 900 g )
2 całe główki czosnku
75 g masła
2 łyżki oliwy lub oleju
świeżo zmielony pieprz i sól
ewentualnie odrobina mleka

Główki czosnku przekrój na pół ( w poprzek ), skrop oliwą lub olejem i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180° C. Czosnek powinien być miękki – zajmie to około pół godziny.
Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i przez chwilę odparuj na wolnym ogniu.
Do gorących ziemniaków dodaj masło, przyprawy oraz czosnek obrany z łupinek.
Całość zblenduj, ewentualnie bardzo dobrze ubij. Możesz dodać odrobinę mleka, jeśli wolisz rzadszą konsystencję.
Podawaj bardzo gorące, tzw. piping hot, jako dodatek do drugiego dania. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation