Kuchnia

Na ostro!

Kasztanowe pierogi z figą i makiem (bezglutenowe).

Składniki
Ciasto
2 szklanki mąki kasztanowej
1 jajko
1 łyżka oleju kokosowego
3/4 szklanki gorącej wody
mąka do podsypywania

Nadzienie
60 g ziaren maku
80 g suszonych fig
15 g suszonych śliwek
1-2 łyżki naturalnego miodu (zależy od gustu ;) )
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szczypta soli

Wskazówki
1 godz 20 pierogów

Najlepiej najpierw przygotować sobie nadzienie, bo ono może a nawet powinno poczekać i ostygnąć :)

Mak wsypujemy do garnka i zalewamy wodą tak, żeby woda trochę zakryła ziarna. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż będziemy mogli rozetrzeć ziarna palcami. Figi i śliwki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut aż zmiękną. Odlewamy wodę z owoców. Figom odcinamy ogonki i wszystko siekamy w średnio drobne kawałki.

Z gotowego maku odsączamy dokładnie wodę i mielimy dwukrotnie maszynką do mielenia. Rok temu nie posiadałam ani robota ani maszynki na korbę i radziłam sobie z użyciem moździerza. Sposób się sprawdza ale jest dość męczący.

Posiekane owoce wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym. Dodajemy zmielony mak. Mieszając smażymy ok 2 minut. Dodajemy miód, sól i znów dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień, dodajemy ekstrakt z wanilii i nadal mieszając smażymy jeszcze ok 3 minuty. W tym momencie poczujemy zapach świąt w kuchni ;)

No to teraz czas na ciasto

Do ciasta potrzebujemy stolnicy albo wolnego, czystego blatu. Ja tym pierwszym nie dysponuję a drugie spełnia swoje zadanie :) Zanim zabierzemy się do pracy przygotujmy sobie w pobliżu wodę, jajko i olej orzechowy oraz tępy nóż (żeby sobie blatu nie pociąć).
Na środku usypujemy kopiec z przesianej mąki kasztanowej. To bardzo ważne bo chociaż mąka kasztanowa jest czysta to lubi zbijać się w kuleczki więc ciężko by nam się wyrabiało. W kopcu robimy zagłębienie, wbijamy jajko i rozrabiając ciasto nożem dolewamy po trochę wody. Kiedy składniki mniej więcej się połączą dodajemy olej i zaczynamy wyrabiać rękami. Robimy to delikatnie. Tak jak przy pizzy. Ciasto powinno być miękkie i delikatne. Jeśli się przylepia to podsypujemy delikatnie mąką.

Dzielimy ciasto na dwie, trzy części.

Podsypujemy blat mąką. Rozklepujemy wstępnie kawałek ciasta, smarujemy wałek mąką i rozwałkowujemy ciasto tak cienko na ile nam pozwoli (nie może się rozrywać). Ważne, żebyśmy zwracali uwagę na to czy ciasto się nie przylepia i posypywali i blat i nacierali wałek w razie potrzeby. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka szklanką o ostrym brzegu.

Na kółka nakładamy odpowiednią ilość nadzienia (tak, żebyśmy nie musieli za bardzo naciągać ciasta żeby zamknąć pieroga. Ciasto kasztanowe może się łatwo przerwać. W moim przypadku była to mała łyżeczka nadzienia. Zlepiamy brzegi pieroga – możemy dodatkowo posmarować je (od wewnątrz) delikatnie wodą lub białkiem jajka.

Zlepione pierogi wrzucamy na gotującą się osoloną wodę (do wody można dodać odrobinę oleju). Czekamy aż wypłyną i gotujemy jeszcze ok 2 – 3 minut. W przeciwieństwie do pszennych nie powinny się rozpaść jeśli są dobrze sklejone.

Ugotowane pierogi zostawiamy do delikatnego ostygnięcia. Nagrzewamy patelnię nasmarowaną delikatnie olejem kokosowym. Podsmażamy pierogi do zrumienienia i pod koniec dodajemy posiekane orzechy laskowe.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation