Kuchnia

Na ostro!

ZAPIEKANKA Z FASOLKĄ I KABANOSEM

CZAS GOTOWANIA: 30 minut

SKŁADNIKI:

SPÓD DO ZAPIEKANKI:
MĄKA – dowolna, ulubiona
ŻÓŁTKO – 1 sztuka
MASŁO LUB OLEJ KOKOSOWY – 1 łyżka
PRZYPRAWY – SÓL, PIEPRZ

OBŁOŻENIE:
FASOLKA SZPARAGOWA – cięta, 2 garście
KABANOSY – 2,3 sztuki, pokrojone
JAJKA – 2 sztuki
BIAŁKO JAJA – 1 sztuka
SER TWARDY TARTY – opcjonalnie do smaku
PRZYPRAWY – SÓL, PIEPRZ, CZARNUSZKA, KURKUMA, CHILLI

PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury około 175 stopni.
2. Przygotowujemy spód: w misce mieszamy jajko, mąkę i masło z przyprawami. Zagniatamy ciasto, a następnie wypełniamy nim dno naczynia żaroodpornego.
3. Fasolkę sparzamy wrzątkiem i po dwóch minutach odcedzamy. Wykładamy na utworzony spód.
4. Następnie kładziemy kawałki kabanosa.
5. Białko dodajemy do jaj i roztrzepujemy z przyprawami. Polewamy fasolkę i kabanosy.
6. Całość możemy przyprószyć serem tartym.
7. Zapiekamy do momentu, gdy cała zapiekanka się zetnie i lekko zarumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation