Kuchnia

Na ostro!

Cannelloni z szynką i ricottą.

Składniki:
na 5 porcji

Sos pomidorowy z białym winem
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
1 marchewka
2 ząbki czosnku
10 liści bazylii
1 łyżka posiekanego tymianku
150 ml białego wina
400 pokrojonych pomidorów
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku

Nadzienie do cannelloni
200 g szynki
500 g ricotta
50 g parmezan + 2 łyżki do posypania
sól i pieprz do smaku
20 świeżych płatów lasagne

Wykonanie:
Pokrój cebulę, czosnek i seler naciowy. Pokrój w cienkie krążki marchewkę. Podsmaż warzywa na oliwie przez 3 minuty. Wlej wino i smaż aż wino wyparuje do połowy. Dodaj teraz posiekane zioła i pomidory. Gotuj sos aż warzywa będą miękkie.
W ciągu gotowania sosu przygotuj nadzienie. Pokrój szynkę w kostkę, a następnie utrzyj parmezan. Wymieszaj szynkę i parmezan z ricottą, dopraw solą i pieprzem.
Na każde świeże lasagne (lub obgotowane suche) nałóż sporą łyżkę nadzienia, a następnie sos pomidorowy. Zwiń w rulon jak cannelloni i ułóż w formie wysmarowanej tłuszczem. Zapełnij całą formę, a resztę sosu rozprowadź na wierzchu.
Całość posyp parmezanem i zapiecz na 160ºC(termoobieg) przez 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation