Kuchnia

GLUTEN FREE

Panna cotta z mango - healthy plan by ann
PANNA COTTA Z MANGO



Ten włoski deser kusił mnie już dawno. Ale zniechęcała mnie konieczność użycia śmietany. Wymyśliłam więc swoją wersję – z mlekiem roślinnym.





Składniki:



• 2 szklanki mleka roślinnego (ja lubię ryżowe lub kokosowe)
• 1 dojrzałe mango
• 1 łyżka proszku agar agar (dostępny m.in. w kuchniach świata)
• 2 łyżki słodu (syrop ryżowy/ miód/ cukier brzozowy)
• 1 łyżeczka wanilii
• 1 łyżka startej skórki cytryny

Sos:

• 1/2 szklanki malin
• połowa banana
• 1 daktyl





Podgotowałam mleko, kiedy zaczęło wrzeć dodałam cukier i agar agar. Gotowałam 5 minut na małym ogniu mieszając i dodając mango oraz skórkę z cytryny. Zostawiłam do ostygnięcia. Przelałam do miseczek. Zmiksowałam i zmieszałam owoce na sos i polałam nim deser. Składniki na 6 osób.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation