Kuchnia

Kuchnia

Naleśniki amerykańskie

*1 szklanka mąki tortowej
*1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1 łyżka cukru
*1 szklanka maślanki
*1 jajko
*2 łyżki rozpuszczonego masła lub margaryny
*szczypta soli

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z sodą i proszkiem. Dodajemy cukier, sól, jajko, maślankę i roztopione masło. Składniki mieszamy ze sobą. Miseczkę owijamy folią i odstawiamy na godzinę lub całą noc. Naleśniki smażymy na średnio rozgrzanej patelni teflonowej. Gdy na wierzchu naleśnika pojawiają się bąbelki to znak, że można go przewrócić na drugą stronę. Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation