Kuchnia

Kuchnia

Makaron z jarmużem i pomidorami

*150 g ulubionego makaronu, użyłam orkiszowego
*2 szklanki pociętego jarmużu
*5 plasterków papryczki chili
*1 ząbek czosnku, posiekany
*2 łyżeczki kaparów
*1/2 łyżeczki wędzonej papryki
*olej lub oliwa
*1 puszka krojonych pomidorów
*2 łyżki ajwaru
*1/4 łyżeczki oregano
*1/2 łyżeczki tymianku
*1/2 łyżeczki trzcinowego cukru
*sól i czarny pieprz

Jarmuż położyć na sicie i przelać wrzątkiem. Na dnie rondelka rozgrzać olej, dodać chili, czosnek oraz kapary i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie dodać wędzoną paprykę, dokładnie zamieszać i wsypać jarmuż. Smażyć wszystko przez 3 - 5 minut do czasu, aż jarmuż zmięknie.
W międzyczasie zagotować osoloną wodę na makaron i gotować go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Do podsmażonego jarmużu dodać pomidory oraz pozostałe składniki. Dusić wszystko bez przykrycia przez 10 – 15 minut.
Ugotowany makaron odcedzić i dodać do zredukowanego sosu. Delikatnie wmieszać kluski w sos, pozwolić się gotować przez kolejne 2 - 3 minuty, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation