Kuchnia

Kuchnia

Granola czekoladowa

*1/2 szklanki nerkowców
*1/2 szklanki orzechów laskowych
*1/2 szklanki migdałów
*2 szklanki płatków owsianych
*1/2 i 2 łyżki szklanki syropu z agawy
*2 łyżki kakao
*2 łyżki oleju roślinnego
*1/2 tabliczki gorzkiej czekolady drobno posiekana, opcjonalnie
*1/2 szklanki suszonych wiśni
*1/2 szklanki suszonej żurawiny
*szczypta soli morskiej

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. W małym rondelku zagotować syrop z agawy oraz olej z kakao i szczyptą soli nieustannie mieszając, kiedy kakao się rozpuści zdjąć z ognia. Orzechy i płatki owsiane wsypać do miski, wlać gorący syrop i wszystko delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką. Kiedy wszystkie orzechy będą delikatnie sklejone wyłożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Piec przez 15-20 minut, w tym czasie należy dwa razy zamieszać piekące się orzechy tak, aby wszystkie złociły się równomiernie, ale się nie spaliły.
Upieczone orzechy wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Kiedy przestygną połamać, dodać suszone owoce, posiekaną czekoladę i porządnie wymieszać. Przesypać do szczelnego słoja i zjadać z jogurtem, ulubionym mlekiem lub świeżymi owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation