Kuchnia

Kuchnia

Faszerowane pomidory

*4 małe cebule szalotki lub 1 duża cebula
*1/2 papryczki pepperoni
*1 ząbek czosnku
*1 laska cynamonu
*oliwa
*1 szklanka ryżu
*1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
*2 szklanki bulionu warzywnego
*1/2 szklanki rodzynek
*1/4 szklanki orzechów piniowych, uprażonych na suchej patelni
*mała szczypta szafranu
*sól i czarny pieprz
*2 kg pomidorów
*oraz: garść liści bazylii

Pomidory umyć, osuszyć i odciąć każdemu z nich czapkę z szypułką. Przy pomocy małej łyżeczki wydrążyć środek, a wydrążony miąższ zachować.
Cebulkę, papryczkę pepperoni i czosnek drobno posiekać. Na dnie garnka rozgrzać oliwę, dodać cebulkę z laską cynamonu i smażyć przez 1 - 2 minuty, następnie dodać czosnek z pepperoni i smażyć kolejną minutę.
Po tym czasie dodać ryż, intensywnie zamieszać i wlać wino. Zwiększyć ogień, a kiedy tylko wino odparuje wlać bulion, dorzucić szafran, rodzynki, orzechy piniowe i zachowany miąższ pomidorów. Gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, czyli do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Do każdego pomidora włożyć kilka łyżek ryżu, na szczycie położyć liść bazylii i tak nafaszerowanego przykryć odciętą czapką. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wsunąć do gorącego piekarnika i zapiekać przez 20 - 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation