Kuchnia

Kuchnia

Pancakes ze szpinakiem

*1 szklanka świeżych liści szpinaku
*1 szklanka maślanki
*1 jajko
*1 łyżka oleju
*1 szklanka mąki tortowej
*1 łyżka cukru
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
*szczypta soli

Do blendera przekładamy umyty szpinak, jajko, maślankę oraz olej. Blendujemy, aż szpinak będzie dobrze rozdrobniony, a masa stanie się intensywnie zielona. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą. Dodajemy sól, cukier i szpinakową masę. Mieszamy szybko trzepaczką, aby nie powstały grudki. Patelnię lekko smarujemy olejem np. pędzelkiem silikonowym lub wacikiem. Wykładamy po około 1,5 łyżki ciasta w dosyć dużych odstępach od siebie. Smażymy na średnio rozgrzanej patelni przez około 2 minuty, do lekkiego zbrązowienia wierzchu. Przed każdym wyłożeniem ciasta lekko nacieramy patelnię olejem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation