Kuchnia

Kuchnia

Tortilla

*3 szklanki mąki pszennej (typ 450)
*1 łyżeczka soli
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1/3 szklanki oleju
*230-250 ml wody, ciepłej

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, olej oraz ciepłą wodę. Za pomocą miksera z końcówką do wyrabiania chleba tzw. hakiem lub dłońmi wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 12 kawałków. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 min. Stolnice oprószamy mąką i wałkujemy każdy kawałek na placek o śr. około 20-21 cm. Patelnię dobrze rozgrzewamy (bez tłuszczu) i podpiekamy placek z każdej strony przez ok. 1 min. Postępujemy dokładnie tak samo z wszystkimi kawałkami ciasta (nie układaj surowych placków jeden na drugim, ponieważ mogą się zlepić). Gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation