Kuchnia

Kuchnia

Granola świąteczna

*225 g płatków owsianych
*50 g płatków orkiszowych (w razie braku można zastąpić owsianymi)
*80 g całych migdałów
*50 g orzechów laskowych
*50 g orzechów włoskich
*250 ml wody
*60 g tłuszczu (użyłam oleju kokosowego, może być także olej arachidowy lub inny)*
*100 g miodu
*1 łyżka przyprawy do piernika (może być więcej, nawet do 2 łyżek)
*75 g suszonych fig
*65 g suszonych moreli
*50 g daktyli

1. Gotujemy wodę. Rozpuszczamy w niej miód i tłuszcz. Mieszamy i łączymy dokładnie z przyprawą do piernika, odstawiamy.
2. W garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy do niej migdały w skórkach. Gotujemy 3 minuty. Przelewamy na sito. Obieramy. Migdały gładko wyskakują ze skórek.
3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 140 stopni.ieszamy ze sobą płatki. Dodajemy do nich posiekane orzechy włoskie i laskowe oraz obrane migdały. Łączymy. Zalewamy mieszanką wody z miodem. Mieszamy dokładnie. Wysypujemy równą warstwą na blachę wyłożoną pergaminem.
4. Pieczemy 15 minut z nawiewem. Następnie wyjmujemy z piekarnika, mieszamy delikatnie. Pieczemy dalej przez 15 minut. Wyjmujemy, mieszamy i dopiekamy jeszcze przez 10 minut.
5. Siekamy morele, figi i daktyle. Dodajemy je do jeszcze ciepłej granoli, mieszamy dokładnie.
6. Studzimy i kiedy granola jest zimna przekładamy ją do szczelnie zamkniętego pojemnika.

*ten składnik można pominąć, choć zdecydowanie sprzyja chrupkości całości. Wówczas zwiększmy ilość wody lub miodu o 30 g.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation