Kuchnia

Kuchnia

Pappa al pomodoro

*2 kg dojrzałych pomidorów
*1 laska selera naciowego z liśćmi
*1 ząbek czosnku
*oliwa z oliwek
*sól i czarny pieprz
*1 1/4 litra wody
*2 kromki chleba
*1 - 2 łyżeczki cukru trzcinowego
*do podania: oliwa z oliwek, bazylia oraz opcjonalnie grzanki

Zagotować dużą ilość gorącej wody. Wszystkie pomidory delikatnie naciąć na krzyż, przełożyć do dużej miski i zalać wrzątkiem – dzięki temu będzie łatwiej zdjąć skórkę. Pozostawić na kilka minut, następnie każdego obrać, przekroić na pół i przy pomocy łyżeczki wyjąć wodnisty miąższ z pestkami.
Kiedy wszystkie pomidory będą gotowe na dnie garnka rozgrzać oliwę. Czosnek posiekać, seler pokroić w cienkie, przezroczyste paseczki i podsmażyć wszystko przez 1 minutę. Dodać pomidory, po szczypcie soli i pieprzu oraz wodę i dusić bez przykrycia na małym ogniu przez przynajmniej 60 minut.
Po upływie tego czasu zupę spróbować i w razie potrzeby dodać odrobinę cukru trzcinowego. Następnie chleb pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy i gotować przez kolejne 30 minut. Podawać z oliwą, podartą bazylią i ewentualnie garścią dodatkowych grzanek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation