Kuchnia

Kuchnia

Ciasteczka z czekoladą

*115 g masła, roztopionego
*1 1/2 szklanki mąki tortowej
*1/2 szklanki cukru
*1 łyżka cukru brązowego
*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
*1 jajko
*1/2 łyżeczko sody oczyszczonej
*szczypta soli
*3/4 szklanki kropelek czekoladowych (chipsów)

Roztopione masło miksujemy przez chwilę z cukrami. Następnie dodajemy jajko oraz wanilię i miksujemy tylko do połączenia. Mąkę przesiewamy razem z sodą do mokrych składników. Dodajemy sól i miksujemy. Gotowe ciasto nie powinno być bardzo wilgotne, ale także nie suche. Na koniec dodajemy czekoladę i chwilę zagniatamy ciasto dłońmi. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy ok. 12 kuleczek lub 9 większych z dosyć dużych odstępach od siebie. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 10-15 min do lekkiego zarumienienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation