Kuchnia

Kuchnia

Krem pomidorowy z pieczonymi paprykami

*6 - 8 czerwonych papryk
*2 kg dojrzałych pomidorów
*1 - 1,5 szklanki bulionu warzywnego
*2 -3 ząbki czosnku
*1 łyżka oleju
*sól i czarny pieprz
*do podania: grzanki z ulubionego pieczywa, świeża bazylia i dobra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, najlepiej używając opcji termoobiegu. Papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i gąbczaste błony. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu. Pomidory pozbawić szypułek, ułożyć na drugiej blasze wyłożonej papierem pomidory wraz z ząbkami czosnku w łupinie, piec przez 25 - 35 minut do czasu, aż brzegi papryk zaczną się zwęglać.
Gorące papryki wyjąć, włożyć do szczelnego plastikowego pojemnika lub strunowego woreczka i odłożyć na 15 minut. Dzięki temu papryki będzie znacznie łatwiej obrać.
W międzyczasie na dnie garnka rozgrzać łyżkę oleju i delikatnie zsunąć do garnka upieczone pomidory, ząbki czosnku wyciśnięte z łupiny oraz sporą szczyptę soli. Dusić przez 10 - 20 minut na małym ogniu, w międzyczasie obierając zaparowane papryki, usuwając czarną, zwęgloną część skórki oraz jak najwięcej tej nieprzypieczonej. Zajmuje to kilka dobrych minut, dlatego w tym czasie włączcie ulubioną płytę lub nalejcie sobie kieliszek wina na rozluźnienie.
Do podduszonych pomidorów dodać oskórowane papryki, chlust bulionu i wszystko zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem, podawać gorące wraz z grzankami, bazylią oraz oliwą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation