Kuchnia

Kuchnia

Caponata

*800 g bakłażanów
*1/2 łyżki soli
*100 ml oliwy
*1 duża cebula
*1 1/2 laska selera
*2 kg świeżych pomidorów
*150 g zielonych oliwek
*50 ml octu balsamicznego
*2 łyżki cukru trzcinowego
*2 łyżki uprażonych orzechów pinii
*2 łyżki kaparów
*2 łyżki rodzynek
*sól i pieprz
*do podania: natka pietruszki lub bazylia

Bakłażany pokroić w kostkę i obsypać solą. Odstawić na kwadrans, następnie wyłożyć na ręcznik papierowy i dokładnie osuszyć.
Cebulę pokroić w kostkę, a seler w cienkie plasterki. Na dnie dużego garnka rozgrzać połowę oliwy, dodać pokrojone warzywa i podsmażać na małym ogniu przez 4 - 6 minut
Zagotować dużą ilość gorącej wody. Pomidory delikatnie naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem, a następnie obrać ze skórki i pokroić na ósemki. Dodać do smażących się warzyw i dusić przez 15 - 20 minut.
W międzyczasie na patelni rozgrzać pozostałą oliwę i usmażyć na niej pokrojone bakłażany. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając przez około 8 - 10 minut.
Kiedy bakłażany będą złociste i miękkie delikatnie odsączyć je na ręczniku papierowym, a następnie dodać do warzyw w sosie pomidorowym wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami.
Delikatnie wymieszać i dusić bez przykrycia przez 10 - 15 minut, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Podawać na gorąco z ryżem lub na zimno z ulubionym pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation