Kuchnia

omlety, frittaty, placki, tortille, naleśniki

Wrapy low carb

Co potrzebujemy na zrobienie placka?

- małej główki kalafiora surowego (nie mrożonego!) - trzeba go przygotować jak w moim przepisie na owsiankę bez węglowodanów z TEGO przepisu; czyli blndujemy lub tarkujemy na małe kawałki przypominające ryż
- 1 jajko
- sól, pieprz i tymianek,
- troszkę wody lub Cooking Spray do duszenia kalafiora

dodatkowo:
- warzywa, u mnie: czerwona papryka, pomidorki koktajlowe, oliwki, sałata, ogórek zielony i malutkie korniszonki

Jak wykonać:

1. Kalafior dzielimy na małe różyczki i tarkujemy bądź blendujemy, aż będzie przypominał drobny ryż.
2. Dusimy go na patelni pod przykryciem, na Cooking Spray lub paru łyżkach wody. Bardzo ważne by nie złapał dużo wody, bo im bardziej będzie wodnisty, tym dłużej będzie się piekł i będzie za miękki. Najlepiej jak już będzie miękki, odcisnąć z niego nadmiar wody za pomocą ściereczki. W międzyczasie, gdy będziecie odsączać kalafior, nagrzejcie piekarnik na 200 stopni.

3. Dodajemy do niego 1 jajko, przyprawy i mieszamy, tworząc papkę.

4. Na blaszce lepimy z masy dwa placki, u mnie miały ok pół centymetra wysokości.
5. Pieczemy ok 20-25 minut (nawet dłużej) , aż się zarumieni. Obserwujcie brzegi, czy się nie przypalają. Jak tak to znak, ze już trzeba powoli wyjmować;). Placki najlepiej po wyjęciu odłożyć na kratkę do wyschnięcia, a w międzyczasie usmażyć jajecznicę i bekon:)

6. Wypełniamy placek dowolnymi dodatkami, typu warzywka, mięso, jajecznica itp.

7. Zamykamy połowę wrapa i podajemy do stołu:)

http://belikewonderwoman.blogspot.com/2015/09/sniadaniowe-wrapy-paleo-bez.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation