Kuchnia

omlety, frittaty, placki, tortille, naleśniki

INJERA

Składniki (Porcja na cztery osoby)

1,5 szklanki mąki teff
2 szklanki letniej wody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli himalajskiej
olej kokosowy bezzapachowy do smażenia
Przygotowanie:

W dużej misce, wymieszaj mąkę teff z wodą. Przykryj ściereczką i zostaw w spokojne miejsce na minimum 24 godziny. Nie otwieraj i nie mieszaj. Po tym czasie nasz zakwas zaczyna fermentować. Dodaj sody i soli do zakwasu, wymieszaj dobrze. Nagrzej olej kokosowy na patelni. Uformuj cienką warstwę na patelni i smaż na średnim ogniu. Koniecznie pod przykryciem. Nie odwracaj. Injera jest gotowa gdy pojawią się pęcherzyki. Placki po ostygnięciu powinny dawać się łatwo zwijać w rulonik i być świeże przez kilka następnych dni. Najlepiej podawać je z mięsem i warzywami.

https://drpelc.pl/blog/60_teff-milka-abisynska
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation