Kuchnia

omlety, frittaty, placki, tortille, naleśniki

BEZGLUTENOWE PLACUSZKI POROWE

Składniki
na ok. 12-15 placuszków

2 pory (białe części)
1 pęczek koperku
2 szklanki mąki z ciecierzycy
2 szklanki mleka roślinnego bez cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżka oleju kokosowego
sól, pieprz
olej do smażenia
śmietanka ryżowa do podania



Do dzieła!

Pory oczyszczamy i drobno siekamy. Do miski wsypujemy mąkę z ciecierzycy, mąkę kukurydzianą i wędzoną paprykę. Do suchych składników dodajemy mleko, można również użyć wody, jednak na mleku roślinnym smakują lepiej, tak kremowo.
Ciasto powoli mieszamy łyżką lub trzepaczką. Powinno być gęste, lecz nie stać w miejscu :) Jeśli to konieczne, dodajemy więcej mleka/wody lub wręcz odwrotnie - mąki.

Do ciasta dodajemy pory, posiekany koperek, sól i pieprz oraz roztopiony (zimny) olej kokosowy, mieszamy.

Placuszki smażymy przez kilka minut z każdej ze stron aż będą złociste. Radzę nie używać dużo oleju, tylko przetrzeć patelnię nasączonym w oleju ręcznikiem papierowym, za każdym razem, gdy kładziemy ciasto.

Placki warto podać ze śmietanką ryżową lub słonecznikową. Pychota!

http://www.weganka.com/2016/02/bezglutenowe-placuszki-porowe-z.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation