Kuchnia

omlety, frittaty, placki, tortille, naleśniki

GRYCZANE NALEŚNIKI Z SOCZEWICĄ

Ciasto:

1,5 szklanki mąki gryczanej
1,5 szklanki mleka roślinnego
jajko
2 łyżki oliwy
zioła
Składniki mieszamy ze sobą do uzyskania konsystencji rzadkiej śmietany. Jeśli jest za rzadkie – dodajemy mąki, jeśli za gęste – mleka. Naleśniki smażymy na patelni bez tłuszczu.

Nadzienie:

1/2 szklanki soczewicy, np. brązowej
szklanka wody
1/2 cebuli
oliwa

Soczewicę gotujemy w wodzie do miękkości. Gdy zostanie nam woda, nie odcedzamy, tylko gotujemy dalej bez przykrycia, by wyparowała. Cebulkę drobno kroimy i szklimy na patelni. Wszystkie składniki blendujemy ze sobą. Jeśli masa jest zbyt gęsta i zbita, należy dolać odrobinę oliwy z oliwek. Naleśniki smarujemy nadzieniem i zawijamy w dowolny sposób.

Wersję dla rodziców doprawiamy solą i pieprzem. Naleśniki przed podaniem można zarumienić na suchej patelni i podać z sosem koperkowo-czosnkowym.

http://dziecisawazne.pl/6-smacznych-zdrowych-propozycji-na-obiad-bez-glutenu/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation