Kuchnia

omlety, frittaty, placki, tortille, naleśniki

Frittata z soczewicą, kalafiorem i papryką

2 jajka (L)
1/3 sporej, żółtej papryki
kilka czarnych oliwek
35 g czerwonej soczewicy
150 g kalafiora
sól, pieprz
suszona bazylia
opcjonalnie 1 ząbek czosnku

Kalafiora podgotowujemy (wciąż powinien być chrupki) w lekko osolonej wodzie.
Równocześnie gotujemy również odrobinę soczewicy.

W między czasie kroimy w kostkę paprykę.

Ugotowanego kalafiora rozdrabniamy/kroimy dość drobno i pozwalamy mu lekko ostygnąć.
Soczewicę odcedzamy i pozostawiamy na sitku aż przestanie być gorąca i całkowicie odcieknie z niej woda.

Wszystkie składniki łączymy w misce z całymi jajkami, przyprawami i ziołami, na końcu dodajemy również połówki oliwek i masę wylewamy do silikonowej formy na tartę (ewentualnie do zwykłej formy na tartę natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia) i rozprowadzamy łyżką.

Frittatę pieczemy w 180'C przez 30 minut (zacznie się przypiekać, szczególnie po bokach).

http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/2015/06/frittata-z-soczewica-kalafiorem-i.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation