Kuchnia

omlety, frittaty, placki, tortille, naleśniki

Gryczane placuszki

Składniki na 6-8 placuszków:
1/2 szklanki suchej, białej KASZY GRYCZANEJ,
szczypta SOLI,
1/2 łyżeczki KURKUMY,
1/2 łyżeczki mielonego KARDAMONU lub CYNAMONU (opcjonalnie).

Kaszę zalewamy 2 szklankami zimnej wody i odstawiamy na noc.
Rano odsączamy i ponownie zalewamy wodą - 1 cm ponad warstwę kaszy. Dodajemy sól i przyprawy. Miksujemy na gładką masę o konsystencji ciasta naleśnikowego. Smażymy na patelni z nieprzywierającą powłoką, posmarowanej odrobiną oleju kokosowego, z każdej strony po 3 minuty. Pyszne z owocami i jako samodzielna przekąska.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation