Kuchnia

omlety, frittaty, placki, tortille, naleśniki

Bezglutenowe placuszki z cukinii

Skład (15 placków):

2 małe cukinie,
2 łyżeczki soli,
4 jajka (białka i żółtka osobno),
3 łyżki twarożku typu bieluch,
1 szklanka mąki z pestek dyni (można zastąpić np. ryżową)
1/4 szklanki nasion chia,
1 szalotka,
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
pieprz do smaku.
Cukinie zetrzeć na tarce, przełożyć do durszlaka i posolić. Całość wymieszać i wstawić durszlak do zlewu lub podstawić pod niego talerz, żeby płyn z cukinii miał się gdzie zebrać. Odstawić na 5 minut.
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę.
Żółtka wymieszać z twarożkiem, dodać do nich odsączoną i odciśniętą cukinię, wymieszać.
Szalorkę drobno posiekać dodać do mieszanki twarożku i cukinii razem z nasionami chia, papryką i pieprzem. Na koniec dodać przesianą mąkę z pestek dyni.
Do powstałej masy lekko wmieszać ubite na sztywno białka.
Smażyć malutkie placuszki na suchej patelni lub z dodatkiem odrobiny oleju (rzepakowego lub kokosowego.

http://www.grochemogarnek.pl/2015/03/bezglutenowe-placuszki-z-cukinii-idealne-na-obiad/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation