Kuchnia

omlety, frittaty, placki, tortille, naleśniki

Fritatta ze szparagami i łososiem

Składniki:

- ok. 200 g szparagów (ok. 1/2 pęczka)
- 80 g zielonego groszku (może być mrożony)
- 50 g wędzonego łososia
- 3 jajka
- kilka kropel octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia

Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Przygotowujemy patelnię do zapiekania (lub inne naczynie) o średnicy ok. 20 cm.

Jeśli używamy mrożonego groszku, to wyjmujemy go do rozmrożenia kilka minut wcześniej. Szparagi myjemy i odłamujemy końcówki. Kroimy na mniejsze kawałki (ok. 3-4 cm każdy). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy szparagi i groszek. Smażymy ok. 3 minuty. Pod koniec smażenia doprawiamy octem balsamicznym oraz solą i pieprzem.

W międzyczasie roztrzepujemy widelcem jajka. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy do jajek. Delikatnie doprawiamy (pamiętajmy, że wędzony łosoś jest słony). Wlewamy jajka na patelnię ze szparagami i groszkiem. Smażymy ok. 2 minuty, odsuwając ścięte jajka od brzegów patelni. Gdy frittata będzie już prawie ścięta wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika na 10 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Smakuje równie dobrze na gorąco i na zimno.



Gosia Łaniak - absolwentka kulturoznawstwa bez pamięci zakochana w fotografii kulinarnej. Miłośniczka aktywności fizycznej. W kuchni niepoprawna hedonistka, poza nią realistka ze skłonnością do snucia wielkich marzeń. Autorka bloga kulinarno-fotograficznego Modern Taste.

http://www.hellozdrowie.pl/blogi/jedz-sezonowo/frittata-ze-szparagami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation