Kuchnia

Obiad przepisy

Kapusta

1 kg kapusty, ok 25 dag surowego boczku, cebula, 4 ziela angielskie, 3 liście laurowe, łyżka kminku, sól do smaku ok 1/2 łyżeczki, pieprz

Kapustę przełożyłam do garnka. Dodałam przyprawy, 1,5 szkl wody. Od zagotowania gotowałam z lekko uchyloną pokrywką na małym gazie ok 30 minut. Następnie dodałam pokrojony w kostkę wytopiony boczek wraz z cebulą. Bez przykrycia dusiłam ok 15 minut mieszając dość często. Gdy kapusta jest za kwaśna przed ugotowaniem przepłukuję ją pod bieżącą wodą

Kopytka

1 kg ugotowanych ziemniaków, 6 - 8 łyżek mąki pszennej ( ilość mąki zależy od mączystości ziemniaków) łyżka mąki ziemniaczanej, jajko
Ciepłe ziemniaki przepuszczam przez praskę. Dodaję obie mąki, jajko. Zagniatam ciasto. Gdy się zbyt klei podsypuję mąką. Ciasto dzielę na kilka części. Z każdej części turlam na oprószonej mąką stolnicy wałek. Delikatnie splaszczam. Kroję ukośne kluski. Wrzucam na posolony wrzątek. Gotuję ok 2 min od wypłynięcia. Odcedzam - przelewam zimną wodą
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation