Kuchnia

Moje gotowanie

Faszerowana cukinia ( 2 porcje )
-1mała cukinia
- 100 gram piersi z kurczaka
-80 gram pociętego w cienkie paski sera żółtego
- 1 pasek papryki czerwonej
- 4 średnie pieczarki
- pół małej cebuli
- ostry ketchup
- 4 łyżki ryży jaśminowego
- 2 łyżki pestek dyni
- oliwa, świeży rozmaryn, przyprawa do grosa, suszona pietruszka, sól, pieprz
Cukinie kroimy na pół i wydrążamy miąższ. Wstawiamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką na 30 minut w 160⁰C z termoobiegiem( ma być tak miękka żeby wchodził w nią gładko widelec). W tym czasie przygotowujemy farsz. Pierś z kurczaka polewamy oliwą i nacieramy rozmarynem i przyprawami. Smażymy na odrobinie oliwy na rumiano. Po usmażeniu mięso kroimy w małą kostkę. Cebulę kroimy bardzo drobno, szklimy na oliwie. Dodajemy drobno pocięte pieczarki i rozdrobniony miąższ cukinii. Pod koniec smażenia dodajemy pociętą w kosteczkę paprykę i smażymy jeszcze około 3 minuty. Ryz gotujemy około 10 minut. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Pierś z kurczaka, ryż, farsz z patelni,60 gram sera i 1 łyżkę ostrego ketchupu mieszamy razem w misce. Następnie napełniamy cukinie, posypujemy resztą sera i prażonymi pestkami i zapiekamy około 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation