Kuchnia

Moje gotowanie

Ciasteczka z migdałami i żurawinową czekoladą
Szklanka mąki pszennej, 100 gram miękkiego masła, ½ szklanki cukru pudru, 3 czubate łyżeczki kakao, 3 czubate łyżeczki mielonej kawy zbożowej, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 70 gram czekolady deserowej z żurawiną, 50 gram lekko posiekanych płatków migdałowych, szczypta soli, około pół buteleczki aromatu migdałowego
Masło utrzeć razem z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać kakao, kawę, jajko i szczyptę soli, ponownie zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką. Na koniec połączyć z posiekaną czekoladą i posiekanymi płatkami migdałowymi oraz olejkiem migdałowym.
Masę włożyć do lodówki na min. 1 godzinę.
Ze schłodzonej masy nabierać łyżeczką porcje i dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli ciasto się klei, warto zwilżyć dłonie wodą). Ciasteczka kłaść na blasze, lekko spłaszczyć dłonią.
Piec w 180 z termo obiegiem. Świeżo upieczone ciasteczka są jeszcze miękkie, nabierają kruchości podczas studzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation