Kuchnia

Moje gotowanie

Ekspresowa rolada jabłkowa

Składniki:
-4 jajka
-3/4 szklanki mąki
-1/3 szklanki cukru pudru
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżki brązowego cukru
-1 łyżeczka cynamonu
-4-5 kwaśnych jabłek
- odrobina soku z cytryny
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia ( około 26x30). Papier posmarować masłem. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plastry i ściśle ułożyć na blaszce jedno koło drugiego. Wierzch skropić cytryną, posypać brązowym cukrem i cynamonem.Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana jest już sztywna i błyszcząca, dodawać po jednym żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i wsypać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać całość szpatułką.Masę wylać na jabłka i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160C z termoobiegiem ok 40 minut.
Na blacie kuchennym ułożyć czystą ściereczkę i posypać ją cukrem pudrem. Ciasto wyjąć z piekarnika i odwrócić do góry nogami. Delikatnie zdjąć z jabłek papier do pieczenia. Ciasto ściśle zwinąć wzdłuż dłuższego boku, tak by jabłka znalazły się wewnątrz. Roladę zawinąć w ścierkę i odstawić by przestygła. Przed podaniem posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation