Kuchnia

Masterchef

TARTA FENKUŁOWO- SEROWA Z SOSEM NA BAZIE PASTISU

Składniki:

Ciasto kruche
200 g mąki, 100 g zimnego masła, 1 żółtko, 5 g soli, 1-2 łyżki zimnej wody

Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Schłodzonym ciastem wykładamy foremki, nakłuwamy widelcem a następnie podpiekamy w piekarniku w temp 180 stopni przez około 5-7 minut lub do momentu, kiedy zrumienią się. Odstawiamy do wystudzenia.

Farsz i zalewa śmietanowo-jajeczna
1 duży fenkuł
ok. 2 łyżki miodu
1 łyżka masła
sól, pieprz
1 opakowanie sera z przerostem niebieskiej pleśni
100 ml śmietany 30%
1 jajko
sól i pieprz

Fenkuła myjemy, kroimy drobno (można go ponownie przepłukać ponieważ często ma zanieczyszczenia w środku). Dusimy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem masła aż będzie miękki. Doprawiamy fenkuła miodem i ewentualnie odrobiną masła (lekko karmelizujemy), solą i pieprzem. Kiedy ostygnie dodajemy pokruszony ser.
Śmietanę dokładnie roztrzepujemy z jajkiem, przyprawiamy solą i pieprzem.
Do każdej foremki nakładamy farsz z fenkuła i zalewamy śmietanowo-jajeczną zalewą. Pieczemy w piekarniku przez około 20 minut w temp. 180 stopni.

Sos na bazie pastisu
2 szalotki
25 g masła
200 ml białego wytrawnego wina
2 łyżeczki pastisu
200 g śmietany 30%
50 ml octu winnego
sól i pieprz

Podsmażamy szalotkę na maśle, aż się zeszkli. Dolewamy wino, ocet i pastis – redukujemy. Po redukcji wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje.
Tartaletkę układamy na talerzu i polewamy sosem. Dekorujemy świeżymi ziołami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation