Kuchnia

Masterchef

Ciasto czekoladowe z różaną bitą śmietaną

SKŁADNIKI:

60 g gorzkiej czekolady
60 g masła
30 g cukru
40 g mąki
2 jajka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200 g śmietany 36%
1 łyżeczka cukru pudru
100 g konfitury różana
płatki róży
świeża mięta do dekoracji

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem. Przestudzić.
Kokilki wysmarować masłem i umieścić w lodówce.
Jajka ubić z cukrem na puszystą, gęstą masę, następnie wlewać cienkim strumieniem czekoladę cały czas miksując. Odłożyć mikser, dodać przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć.
Ciasto przelać do schłodzonych kokilek i piec w piecu w temp 180 stopni ok 10-15 minut.

Podawać z ubitą na sztywno, osłodzoną śmietaną, konfiturą różaną i płatkami róży (do jedzenia używamy tylko płatki z kwiatów nie pryskanych!).
Dekorować świeżym listkiem mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation