Kuchnia

ciasta, torty

KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI I BUDYNIOWA PIANKA.

Ciasto:

2 1/2 szklanki mąki

250 g zimnego masła lub margaryny

5 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 duże łyżki cukru pudru

Pianka:

5 białek

1 szklanka drobnego cukru, ew. zwykłego kryształu

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 opakowania (jedno 40 g) budyniu śmietankowego lub waniliowego (chociaż myślę, że równie dobra wyszła by z malinowym )

1/2 szklanki oleju

+ około 500 g owoców - mrożonych nie rozmrażamy

cukier puder do posypania



Ciasto standardowo - zimne masło siekamy z pozostałymi składnikami i szybko zagniatamy. Możemy też użyć malaksera. Formujemy dwie kulki - jedną nieco większą od drugiej i wkładamy je do lodówki na minimum godzinkę, lub nawet na całą noc. Po zmrożeniu większą kulką tarkujemy na natłuszczoną i wysypaną lekko mąką (lub wyłożoną papierem do pieczenia) blachę. Przyklepujemy i pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach. Studzimy.

Przygotowujemy piankę. Białka ubijamy i kiedy będą już sztywne, dosypujemy stopniowo cukier. Dodajemy przesiany budyń, miksujemy do rozpuszczenia i cały czas ucierając wlewamy cienką strużką olej i wanilię. Pianę rozsmarowujemy na ostudzonym spodzie. Wciskamy w nią owoce. Na wierzch ścieramy resztę zmrożonego ciasta. Pieczemy jeszcze ok. 30-40 minut w 190 stopniach. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation