Kuchnia

ciasta, torty

Odwrócone ciasto ze śliwkami i karmelem

(tortownica 26 cm)

Składniki:

170 g masła, rozmiękczonego
3/4 szklanki (165 g), jasnego cukru trzcinowego
1 łyżka miodu
8 śliwek, pokrojonych w plastry
1 1/2 (180 gr) szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki soli
3/4 szklanki (150 g) białego cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
1/2 szklanki (140 ml) mleka
Przygotowanie:

Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. Natłuść tortownicę,ja dodatkowo wykładam papierem do pieczenia aby zapobiec ewentualnemu wyciekaniu czegokolwiek z formy.
Na patelni, na średnim ogniu, rozpuść połowę masła z miodem i cukrem trzcinowym. Gotuj mieszając trzepaczką, aż cukier się rozpuści i powstanie gładki karmel (nie przypal!) . Przelej sos do przygotowanej tortownicy i wyłóż na niego plastry śliwek (np. tak jak na zdjęciu).
W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kardamon i sól, odstaw. W misce miksera umieść pozostałe masło i cukier i ubij do białości. Dodaj jajka, ekstrakty i ubijaj masę dalej, aż stanie się jasna i puszysta. Wsyp 1/3 mąki i miksuj aż zostanie wchłonięta, następnie dodaj 1/2 mleka, kolejne 1/3 mąki, resztę mleka i mąki, po każdym dodaniu składników miksując.
Wylej ciasto na śliwki i włóż do piekarnika. Piecz około 45 minut, do ładnego zarumienienia i suchego patyczka. Przed wyjęciem ciasta z formy pozostaw je w niej na 15 minut, następnie oddziel brzegi ciasta od formy nożem przyłóż talerz i po prostu całość odwróć.Podawaj na ciepło z bitą śmietaną lub lodami.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation