Kuchnia

ciasta, torty

Sernik z Orzeszkami w Sosie Toffi

Składniki:

Spód:

180 g ciastek owsianych z czekoladą (np. takich)
125 g gładkiego masła orzechowego

Sernik

500 g twarogu sernikowego
250 g serka mascarpone
250 g kremowego słonego serka Philadelphia lub Twój Smak
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
5 jajek
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki śmietanki kremowej 36%
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wierzch

200 g gęstej kwaśnej śmietany
125 g serka Philadelphia
3 łyżki cukru pudru

Orzeszki w sosie toffi

150 g orzeszków solonych
1 szklanka śmietanki kremowej 36%
1/2 szklanki brązowego cukru
100 g masła
2 łyżki Golden Syroupu

Wykonanie

Odpowiednio wcześniej wyjąć wszystkie produkty z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową.

Piekarnik nagrzać do temp. 200oC. Dno tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożyć papierem.

Ciasteczka umieścić w malakserze, dodać masło orzechowe. Zmiksować na gładką masę. Wykleić spód. Wstawić do piekarnika na 8 minut.

Wszystkie rodzaje sera, mleko skondensowane, cukier puder, ekstrakt waniliowy, mąkę i sok z cytryny utrzeć mikserem na niskich obrotach. Dodać po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec dodać kremówkę. Masy nie należy zbytnio napowietrzać więc bardziej wskazane będą końcówki miksera do mieszania - niż ubijania.



Masę serową przelać do tortownicy. Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie obniżyć temp. do 120oC - nie otwierając piekarnika i piec około 1 godziny do momentu, aż wierzch sernika będzie ładnie ścięty (środek może być luźniejszy). W początkowej fazie pieczenia nie należy otwierać piekarnika, gdyż sernik może opaść.



Cukier wymieszać z kwaśną śmietaną i kremowym serkiem. Polać wierzch sernika i wstawić do piekarnika jeszcze na 15 minut.

Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwi i po kilku minutach wyjąć. Całkowicie ostudzić. Wstawić na noc do lodówki.

Orzechy z grubsza posiekać.

Cukier, śmietankę, masło i golden syroup podgrzać do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut do zgęstnienia. Dodać orzeszki i odrobinę przestudzić. Polać wierzch sernika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation