Kuchnia

ciasta, torty

Ciasto bounty

Potrzebne nam:
- opakowanie gotowego ciasta na tartę
- 400 ml mleka
- 200 g wiórek kokosowych
- 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)
- budyń waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 80-90 g masła
* polewa:
- 3 łyżki śmietany 18%
- 100 g masła
- 5 łyżek cukru
- 2-3 łyżki kakao
- łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki mleka

Przygotowanie:
Ciasto przekładamy do formy i nakłuwamy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 25-30 minut. Gotowe ostudzić.
Pół szklanki mleka wymieszać z budyniem, resztę mleka zagotować z cukrem. Do gorącego mleka dodać wiórki kokosowe, likier oraz rozrobiony budyń. Gotować na małym ogniu mieszając. Na koniec dodać masło pokrojone w mniejsze kawałki i mieszać do połączenia składników. Odstawić na chwilę do przestygnięcia, po czym wyłożyć na ostudzony spód z ciasta.
Żelatynę zalać mlekiem i odstawić na chwilę. Masło, śmietanę i cukier umieścić w rondelku i rozpuścić. Dodać żelatynę oraz kakao i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Polewę rozprowadzić na cieście. Gotowe wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation