Kuchnia

ciasta, torty

SEROWO JABŁKOWA TARTA Z SOSEM CYNAMONOWYM

Ciasto:



* 250 g mąki

* 120 g masła

* 80 g cukru pudru

* 1 duże jajko



Krem:



* 1/2 szklanki brązowego cukru

* 150 ml kremówki (36%)

* 1 pełna łyżka masła

* 1/2 łyżeczki cynamonu

* 200 g zmielonego, białego sera (np. z wiaderka)

* 2 jajka

* 1 żółtko



Dodatkowo:



* 5-7 małych jabłek



Mąkę łączymy z cukrem pudrem i masłem. Masło wcieramy w mąkę tak długo aż utworzy się drobna kruszonka. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto w kulę po czym wałkujemy je i wykładamy nim formę na tartę o średnicy 26 cm. Spód podpiekamy około 15 minut w 180 stopniach i odstawiamy do wystygnięcia.

W garnku z grubym dnem doprowadzamy do wrzenia masło, śmietankę, cukier i cynamon. Gotujemy do czasu aż karmel zgęstnieje i ściemnieje. Trwa to kilka minut, ale karmel trzeba cały czas mieszac trzepaczką aby się nie przypalił.

Połowę przestudzonego karmelu miksujemy z serem i jajkami.

Jabłka obieramy i kroimy na ósemki. Układamy je na cieście i zalewamy masą karmelowo serową. Pieczemy w 180 stopniach około 30-35 minut.

Pozostałym karmelem polewamy jeszcze ciepłą tartę.



Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation