Kuchnia

ciasta, torty

Ciasto marchewkowe z dwoma kremami

Składniki:
CIASTO:
2 szklanki startej marchewki,
2 szklanki mąki,
4 jajka,
1 szklanka dobrego oleju,
1 szklanka cukru brązowego,
2 łyżeczki sody,
2 łyżeczki cynamonu,
KREM ŚMIETANOWY:
300g śmietany kremówki 36%,
200g mascarpone,
cukier puder do smaku,
aromat cytrynowy,
KREM MARCHEWKOWY:
1 galaretka pomarańczowa,
1 budyń waniliowy,
500ml soku marchewkowego np. Kubuś
Przygotowanie:
Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy razem aż do powstania kremowej konsystencji. Następnie na przemian dodajemy olej i mąkę dalej miksując. Na końcu dodajemy marchewkę i chwilę mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (23x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po wystudzenia ciasto kroimy na 2 części. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i mascarpone, kilka kropli aromatu i miksujemy aż do połączenia. Kremem przekładamy ciasto (nie ma potrzeby nasączania ciasta). Odstawiamy do lodówki. A w tym czasie przygotowujemy drugi krem. Do rondelka wlewamy około 1,5 szklanki soku marchewkowego, a w pozostałym rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy do gotującego się soku, mieszamy i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Masę zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę, mieszamy aż do rozpuszczenia. Masę studzimy i wylewamy ją na ciasto. Całość odstawiamy do stężenia. Życzę smacznego :)
Uwaga:
1) Cukier brązowy można zastąpić zwykłym, ale ciasto jest o wiele lepsze, gdy doda się do niego brązowego cukru.
2) Śmietana kremówka i mascarpone muszą być dobrze schłodzone.
3) Do dekoracji ciasta wykorzystałam marcepanowe ozdoby, które sama ulepiłam. Wystarczy zagnieść marcepan z cukrem pudrem i odrobiną barwnika spożywczego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation