Kuchnia

ciasta, torty

Ciasto ucierane z jagodami, orzechami i kruszonką

Składniki:
(na keksówkę 8x22 cm)
190 g miękkiego masła
125 g cukru
3 jajka
190 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1,5 łyżki mleka
125 g jagód lub borówek amerykańskich
50 g orzechów pekan

kruszonka:
30 g mąki pszennej
20 g zimnego masła
15 g cukru trzcinowego
20 g orzechów pekan
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

Orzechy na kruszonkę drobno posiekać. Mąkę przesiać, wymieszać z orzechami, cukrem i cynamonem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Odstawić.

Jagody dokładnie obtoczyć w 1 łyżce mąki.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.
Pozostałą mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i cynamonem. Partiami dodawać do ciasta, dokłądnie miksując. Wlać mleko, wsypać orzechy, połączyć. Dodać jagody. delikatnie wymieszać łyżką, uważając, żeby nie rozgnieść owoców.

Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 180 st. C. przez 45-60 minut, do suchego patyczka.
Przestudzić w formie, następnie wyjąć na kratkę.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation