Kuchnia

ciasta, torty

Odwrócone ciasto z jabłkami i solonym karmelem

(8-10 porcji)

Składniki na karmel i jabłka:

2 szklanki pokrojonych w plasterki jabłek ( ok. 3-4 jabłka)
1/2 szklanki solonego masła
2/3 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na ciasto:

1/2 szklanki solonego masła
1 szklanka brązowego cukru
2 duże jajka
1/4 szklanki mleka
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Natłuść formę do pieczenia (np. tortownicę) o średnicy ok. 24 cm i ustaw piekarnik na 180 °C.
W rondelku rozpuść masło i dodaj brązowy cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i wanilię. Podgrzewaj na średnim ogniu przez ok. 3 minuty, aż powstanie bursztynowy, gęsty karmel. Zakręć rondelkiem od czasu do czasu aby karmel równomiernie się rumienił. Przelej go do przygotowanej formy do pieczenia i ułóż na nim jabłka zgodnie z własną fantazją:).
W międzyczasie, w misce miksera ubij do białości resztę masła z brązowym cukrem, następnie dodaj jajka, mleko i zmiksuj do połączenia się składników. Następnie dokładnie wmieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i wyłóż powstałe ciasto na przygotowane jabłka.
Włóż do piekarnika i piecz przez 45 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut, po czym wyjmij je odwracając do góry nogami na talerz. Posyp odrobiną soli morskiej i podawaj.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation