Kuchnia

ciasta, torty

Placek gaździny

Składniki
20 - jabłek
1 szklanka - cukru
2 szklanki - mąki
1 łyżka - proszku do pieczenia
2 łyżki - cynamonu
100 g - rodzynek
1 łyżka - cukru waniliowego
3 - jajka

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Posypujemy cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem, dodajemy rodzynki wcześniej namoczone w rumie.


Całość schładzamy 10 minut w lodówce.
Do jednej miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Do drugiej salaterki wbijamy jajka, roztrzepujemy je.
Jabłka wyjmujemy z lodówki, posypujemy mąką, dodajemy roztrzepane jajka. Dokładnie wszystko mieszamy. Prostokątną formę smarujemy tłuszczem, obsypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto przelewamy do formy, pieczemy 1,5 godziny w 170 stopni C.
Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation