Kuchnia

ciasta, torty

Kremowy korzenny sernik

Tortownica 18cm:

Spód:

140 g ciastek korzennych
50 g masła
Warstwa serowa:

500 g półtłustego sera białego mielonego (jeśli kupujecie gotowy mielony zwróćcie uwagę na gęstość, powinien być dosyć gęsty),
5 czubatych łyżek powideł śliwkowych,
2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników,
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
3 jajka
3/4 szklanki cukru pudru,
6 łyżek kwaśnej śmietany 12%

Opcjonalnie: cynamon do posypania

Spód: ciastka drobno kruszymy, mieszamy z miękkim masłem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy masę ciasteczkową, dokładnie uklepujemy. Wstawiamy do lodówki.

Warstwa serowa: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy do połączenia składników starając się zbytnio nie napowietrzać masy. Przelewamy na spód i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na ok. 55-60 minut - jeśli środek ciasta jest ścięty to znaczy, że sernik jest gotowy. Studzimy przez ok. 20-30 minut przy mocno uchylonych drzwiczkach piekarnika. Sernik najlepiej wstawić na kilka godzin do lodówki żeby się dobrze związał :).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation