Kuchnia

ciasta, torty

Cynamonowa szarlotka z malinami

Składniki (na tortownicę 23 cm):

Kruche ciasto
380 g mąki
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
3 żółtka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Ponadto
1 kg jabłek (u mnie antonówka)
ok. 6 łyżek cukru waniliowego
1 łyżka cynamonu
3 garści malin


Piekarnik rozgrzać do 190 st. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (można użyć do tego blendera lub miksera) i odłożyć, by odpoczęło.

W tym czasie przygotować jabłka. Do garnka wlać 1/2 szklanki wody. Jabłka obrać, pokroić i wrzucić do garnka. Gotować do momentu, aż zmiękną i zaczną rozpadać się. Dodać cukier i cynamon. Trochę ostudzić.

Ciasto podzielić na 2 równe części. Pierwszą wylepić dno tortownicy. Wyłożyć na spód jabłka, a na ich wierzchu ułożyć maliny. Pozostałą częścią ciasta posypać dokładnie owoce.

Piec przez 30 min., aż wierzch zrobi się mocno złoty.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation