Kuchnia

ciasta, torty

Ajerkoniakowiec

Składniki
3 - jajka
3 łyżki - wody
90 g - cukru
70 g - mąki
1 łyżeczka - proszku do pieczenia
3 łyżki - kakao
rurki waflowe
Do dekoracji
pistacje
Masa
7 łyżek - żelatyny
100 g - miękkiego masła
100 g - cukru pudru
½ l - ajerkoniaku
½ l - śmietany 30%

Do miski wrzucam jajka, dodaję wodę i cukier. Miksuję podane na składniki, pod koniec dodaję mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam do tortownicy i piekę 30 minut w 200 stopniach. Dookoła przestudzonego placka ustawiam podłużne ciastka.
5 łyżeczek żelatyny rozpuszczam w 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiam do przestygnięcia. Masło ucieram z cukrem pudrem na gładką masę. POWOLI*, nie przerywając miksowania, dodaję szklankę ajerkoniaku oraz żelatynę. Tak przygotowaną masę wylewam na biszkopt i odstawiam do lodówki na godzinę.
Rozpuszczam 2 łyżeczki żelatyny w 1/4 szklanki gorącej wody. Po przestudzeniu mieszam żelatynę z pozostałym alkoholem. Wylewam masę na górę ciasta i chowam do lodówki.
Przed podaniem ozdabiam ciasto owocami – w moim przypadku były to świeże figi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation