Kuchnia

ciasta, torty

CIASTO RABARBAROWO-MALINOWE Z BEZĄ

Pyszne ciasto z rabarbarem i malinami, skrytymi pod warstwą chrupiącej puszystej bezy!

SKŁADNIKI

KRUCHY SPÓD
mąka pszenna – 100 g
masło – 50 g
cukier puder – 25 g
cukier wanilinowy – 1 opak.
jajko, rozmiar S – 1 szt.
proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
sól – szczypta

RABARBAR Z MALINAMI
rabarbar – 500 g
maliny – 100 g
cukier – 50 g
mąka ziemniaczana – 20 g
woda – 0,25 szklanki
masło – 20 g
miód – 20 g
BEZA
białka jaj – 3 szt.
cukier – 80 g
migdały w płatkach
PRZYGOTUJ
formę o średnicy 18-20 cm
piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: PRZESIEWAMY MĄKĘ I CUKIER PUDER
Ciasto rabarbarowe - przesiewamy mąkę

Mąkę i cukier puder przesiewamy na deskę. Dodajemy zimne masło, cukier wanilinowy – siekamy. Dodajemy jajko, sól, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 1 godziny. Zimne ciasto kroimy w kostkę o długości około 0,5 cm i wsypujemy na spód formy. Pieczemy około 13-15 minut w temperaturze 180°C.


KROK 2: SMAŻYMY RABARBAR
Ciasto rabarbarowe - smażymy rabarbar

Rabarbar kroimy na kawałki o długości około 1 cm i przekładamy na patelnię. Dodajemy cukier, masło oraz miód, całość chwilę smażymy. W szklance mieszamy wodę z mąką ziemniaczaną i wlewamy zawiesinę do rabarbaru. Dokładnie mieszamy, cały czas podgrzewając. Na koniec dodajemy maliny i delikatnie łączymy składniki. Owoce wykładamy na wypieczony spód.


KROK 3: NAKŁADAMY BEZY NA CIASTO
Ciasto rabarbarowe - nakładamy bezy

Białka jaj z cukrem ubijamy na sztywną pianę (cukier dodajemy stopniowo pod koniec ubijania). Bezę przekładamy na owoce i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170°C (jeśli beza zacznie się od góry za mocno rumienić, przykryj ją folią lub wstaw na górną półkę piekarnika pustą blachę).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation