Kuchnia

ciasta, torty

Rolada bezowa z śmietaną, toffi i przesmażanymi jabłkami

białka 6
cukier 230 g
mąka ziemniaczana 3 łyżeczki
ocet 10 % 1 łyżeczka
śnieżka 1 Lubię
mleko 200 ml
jabłka 6 średnich
żelatyna 3 łyżeczki
puszka toffi
sól

mąkę wymieszać z cukrem. Białka ubić na sztywną piane ze szczypta soli.Ubijając dalej dodać ocet, cukier z mąką. Dokładnie wymieszać.
Masę bezową wyłożyć na formę wyłożoną papierem , zachowując ok 1 cm od brzegów , gdyż beza podczas pieczenia rośnie. Piec 20-25 minut
Po upieczeniu bezę delikatnie wyjąć z formy i zdjąć papier. Zostawić do ostudzenia.
jabłka obrać i pokroić w drobniutka kostkę. Przesmażyć na patelni . Gdy będą miękkie posypać 1 łyżeczką żelatyny. wymieszać i odstawić do ostudzenia
Śnieżkę ubić według przepisu na opakowaniu. Pod koniec dodać jabłka (zostawić 3-4 łyżki na dekoracje) i 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny w 1/5 wrzącej wody. Całość przemieszać na wolnych obrotach.
Śnieżkę ubić według przepisu na opakowaniu.

Roladę posmarować delikatnie toffi, śmietaną a na wierzch porozrzucać przesmażone jabłka.
Zwinąć delikatnie roladę i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation