Kuchnia

ciasta, torty

Najlepsze ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

Składniki:
blacha: 25 x 45 cm

1 kg rabarbaru ( maksymalnie 1,2 kg)
250 g masła (ew.margaryny), (1 szklanka stopionego)
3 szklanki mąki pełnoziarnistej drobno mielonej lub tortowej
1 szklanka cukru ( 220 g)
1 szklanka jogurtu naturalnego
5 jajek kl.m najlepiej 0
10 g proszku do pieczenia
1 laska wanili

4 łyżki cukru z wanilią

kruszonka:
100 g płatków owsianych
50 g mąki pełnoziarnistej
50 g masła ( tutaj już koniecznie masła)
100 g cukru
cukier puder, odrobina

Przygotowanie:

Jogurt, jajka i masło powinny mieć temp. pokojową.

Łodygi rabarbaru umyć i obrać z twardych włókien. Pokroić w kostkę o boku 1,5 – 2 cm. Zasypać cukrem z wanilią. Odstawić.

W tym czasie jajka ubić nad kąpielą wodną z cukrem i ziarnami wydrążonymi z przeciętej wzdłuż laski wanilii.

Masło stopić z waniliowym strąkiem w celu zaromatyzowania całości (tłuszcz to najlepszy nośnik smaku). Odstawiamy.

Do przestudzonego masła dodać jogurt, aby masy miały podobną temperaturę – jajka są ciepłe, masło także, a jogurt rozgrzeje się w maśle.

Do jajek z cukrem dodać masło z jogurtem i dokładnie zmiksować, już poza kąpielą wodną. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać ciasto.

Ciasto jogurtowe przelać do blachy: a)wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub b)wysmarowanej punktowo masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.

Przelać do blachy. Na wierzchu ułożyć pokrojony rabarbar, a na nim rozsypać kruszonkę zagniecioną szybko z podanych składników.

Piec w 180 stopniach przez 45 minut.

Podawać obsypane cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation