Kuchnia

ciasta, torty

Serowo-orzechowa tarta ze śliwkami

Połączenie śliwek, orzechów i sera uważam za idealne:)

Polecam!

Składniki:

ciasto
150g mąki
70g zmielonej mieszanki orzechowej ( u mnie: orzechy włoskie, laskowe, nerkowca i migdały)
100g masła
2 żółtka
3 łyżki cukru
szczypta soli
masa serowa
400g sera białego z kostki
80g cukru
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
powidła śliwkowe (do posmarowania ciasta)
śliwki
Składniki na ciasto zagnieść, schłodzić.
Ciastem wylepić formę do tarty.
Nakłuć widelcem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180C.
Podpiec tartę 15 minut.
Podpieczony spód, cienko posmarować powidłami.
Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i mąką.
Dodać jajka i zmiksować.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód.
Na masie ułożyć połówki śliwek.
Piec 30-40 minut w 180C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation