Kuchnia

śniadanka

jajka po benedyktyńsku
dla 4 osób

4 jajka
1-2 łyżeczki octu
2 bułki typu kajzerka
4 plastry szynki parmeńskiej
1 łyżka oliwy
sos:
2 żółtka
1 łyżeczka musztardy typu dijon
150 g gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka szczypiorku
sól
pieprz
do dekoracji:
czerwony pieprz
1 łyżka świeżego posiekanego szczypiorku


Przygotuj sos holenderski: szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. W szklanej lub metalowej misce utrzyj żółtka z musztardą i jogurtem na puszystą masę. Ustaw na rondlu z lekko wrzącą wodą i gotuj 12-15 minut (dno miski nie powinno dotykać powierzchni wrzątku). Cały czas mieszaj, a gdy sos zrobi się gęsty, dodaj szczypiorek i dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Rondel zdejmij z ognia, ale miskę pozostaw na rondlu.
Przygotuj jajka w koszulkach: drugi rondelek napełnij do połowy wodą. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień tak, żeby woda leciutko wrzała, i dolej ocet. Jajka wbij do 4 miseczek. Pojedynczo przelewaj je do wrzątku i delikatnie łyżką formuj kule (żółtko powinno się schować w środku białka), gotuj 3-4 minuty, bardzo delikatnie obracając je raz czy dwa. Wyjmij je łyżką cedzakową i przełóż na papierowe ręczniki, żeby odsączyć z wody.
Bułki przekrój na pół, posmaruj oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zrumień.
Ułóż grzanki na talerzach, na każdej ułóż po plastrze szynki i jajku. Jajka polej ciepłym sosem holenderskim, posyp czerwonym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.

Ważne: jajka do przygotowania jajek w koszulkach powinny być superświeże. Ich białka są wtedy zwarte. Białka jajek, które już trochę stały w lodówce, są bardziej ciekłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation